Eva Törngren – Suomen historian unohdetuin naissuuruus, videoluento perjantaina 17.4.2020 klo 18.

Träskändan kartanon ystävät ry suosittelee: Jouko Kivimetsän videoluento Eva Törngrenistä, Laukon kartanon emännästä. Jouko Kivimetsä on tuttu luennoitsija myös Träskändan kartanon ystävät ry:n tapahtumista. Osallistu videoluentoon ostamalla 5€ lippu. Linkki luentosivulle ja verkkokauppaan löytyy tekstin lopusta.

Legendaarisia johtajanaisia oli jo ennen nykyministereitämme

Nykyisillä naisjohtajillamme on paljon kiittämistä kansallisromantiikan äidille, Laukon moorille Eva Törngrenille (1782-1849). Eva oli itsenäisen Suomen pääarkkitehteja ja maailman ensimmäisten naiskansanedustajien ”isoäiti”. Hän muun muassa käytännössä teetätti Kalevalan nuoren innokkaan opiskelijan avulla. Hänen nimensä oli Elias Lönnrot. Eva sai valmiin Kalevalan syntymäpäivälahjakseen 17.4.1849. Tämä oli Evan viimeinen syntymäpäivä, koska hän oli kuolinvuoteellaan keuhkotaudin vuoksi. Elias pystyi kuitenkin ojentamaan Evalle valmiin käsikirjoituksen Suomen historian mullistavasta teoksesta ennen tämän kuolemaa. Yhteinen projekti oli siihen mennessä kestänyt jo 25 vuotta.  

Evan suurteot eivät jääneet Kalevalan synnyttämiseen

Kansalliseepoksemme synnyttäminen oli valtava suurteko mutta vain kuitenkin pieni yksityiskohta Evan mahtavassa toiminnassa. Häntä saamme kiittää radikaalista ja käytännöllisestä visiosta, joka johti Suomen itsenäisyyteen. Hän myös toimeenpani ovelilla keinoilla (esimerkiksi nuorten, lahjakkaiden miesten avulla) monta yhteiskuntaamme valtavasti kehittänyttä rakennetta osana visiotaan. Luento kertoo näiden asioiden lisäksi siitä, mikä sai hänet tähän työhön, miksi häntä ei kukaan tunne ja kuka otti kiitokset hänen työstään.

Jouko Kivimetsän luento Träskändan kartanossa muutama vuosi sitten.

Varaa paikkasi luennolle ajoissa!

17.4. Evan syntymäpäivän ja Kalevalan valmistumispäivän kunniaksi Eva Törngrenin historian taustoja jo yli 30 vuotta tutkinut Jouko Kivimetsä pitää tunnin mittaisen videoluennon Evan elämästä.

Luennolle otetaan 100 osallistujaa. Luennon hinta on 5€ / henkilö. Luennon tekniikka sallii myös kysymysten esittämisen. Luento pidetään ensimmäistä kertaa etänä. Jouko Kivimetsä on luennoinut aiheesta jo 1990-luvulta lähtien ja luennot ovat olleet hyvin suosittuja, joten varaa luentopaikkasi ajoissa!Linkki verkkokauppaan, josta luennon osallistumismaksu (5€) maksetaan, löytyy tästä:

https://www.campwire.com/buy_flexible/a2646b11-72ac-47e9-b261-21f23c8cc1b5Verkkoluennon maksu suoritetaan Jouko Kivimetsälle linkin osoittamalla sivulla. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä: jouko.kivimetsa@gmail.com

Träskändan kartanon ystävät ry. toimii luennon suosittelijana. Järjestäjänä on Jouko Kivimetsä, joka vastaa luennon toteutuksesta.